top of page
  • Writer's picturePC Edu

Η ιστορία των δικτύων Μέρος 1ο: Τί είναι ένα δίκτυο υπολογιστών


Δίκτυο υπολογιστών ονομάζεται ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των αυτόνομων ή μη αυτόνομων διασυνδεδεμένων μεταξύ τους υπολογιστών, οι οποίος ονομάζονται αλλιώς και κόμβοι του δικτύου.


Οι υπολογιστές ή αλλιώς οι κόμβοι ενός δικτύου θεωρούμε ότι έχουν διασυνδεθεί μεταξύ τους όταν είναι σε θέση να ανταλλάξουν μεταξύ τους πληροφορίες, με την μορφή του κειμένου, του ήχου ή της εικόνας.


Οι κόμβοι θεωρούνται αυτόνομοι όταν ο οποιοσδήποτε υπολογιστής μέσα στο δίκτυο δεν μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία όλων των υπόλοιπων υπολογιστών όπως για παράδειγμα να τερματίσει την λειτουργία τους ή ακόμα και να δώσει εντολή για την εκκίνησή τους.


Στο δίκτυο των υπολογιστών μπορούν πέραν από τους κλασικούς γνωστούς μας επιτραπέζιους υπολογιστές να συνδεθούν και άλλες συσκευές, όπως για παράδειγμα, tablets ή κινητά(smartphones ή συμβατικά εφόσον διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης στο internet μέσω του wifi), επίσης εκτυπωτές, σαρωτές αλλά ακόμα και έξυπνες τηλεοράσεις(smart tv's ή και απλές τηλεοράσεις μέσω ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται για να συνδεθούν στο δίκτυο μέσω του wifi).



Φωτογραφία Wikipedia.org: Παράδειγμα ενός δικτύου υπολογιστών

Τα δίκτυα ανάλογα με το φυσικό μέσο της διασύνδεσης των συσκευών σε αυτά διακρίνονται σε ασύρματα και ενσύρματα.

  • Τα ασύρματα δίκτυα είναι εκείνα στα οποία οι συσκευές συνδέονται σε αυτά μέσω των κεραιών wifi.

  • Ενσύρματα είναι τα δίκτυα στα οποία οι υπολογιστές του δικτύου συνδέονται στο δίκτυο μέσω του καλωδίου utp(Ethernet).

Γενικότερα στα ενσύρματα δίκτυα επικοινωνιών εντάσσονται όλα τα επίγεια και εναέρια δίκτυα τα οποία αποτελούνται από χάλκινα καλώδια ενώ τα πιο σύγχρονα και τελευταίας τεχνολογίας δίκτυα αποτελούνται από καλώδια οπτικής; ίνας.


UTP Ethernet Cables
Καλώδια Οπτικής Ίνας

Επίσης ανάλογα με τα δικαιώματα αλλά και τον τρόπο πρόσβασης στα δίκτυα αυτά με την σειρά τους διαχωρίζονται σε δημόσια και σε ιδιωτικά δίκτυα.


Δημόσια Δίκτυα


Δημόσια δίκτυα είναι τα δίκτυα εκείνα στα οποία δεν επιτρέπεται η δυνατότητα ανίχνευσης μίας συσκευής του δικτύου από τις υπόλοιπες με σκοπό την προστασία των αρχείων σε κάθε υπολογιστή που έχει συνδεθεί στο δίκτυο αυτό αλλά καθώς επίσης και στην οποιαδήποτε άλλη συσκευή που έχει συνδεθεί σε ένα δημόσιο δίκτυο.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων δικτύων είναι το δίκτυο μίας καφετέριας ή ακόμα και το δωρεάν δίκτυο wifi των Δήμων στις πλατείες.


Ιδιωτικά δίκτυα


Ιδιωτικά δίκτυα ονομάζονται τα δίκτυα εκείνα στα οποία επιτρέπεται και είναι δυνατός ο εντοπισμός της μίας διασυνδεδεμένης συσκευής από τις υπόλοιπες, με σκοπό την κοινή χρήση σαρωτών και εκτυπωτών αλλά καθώς επίσης και την κοινή χρήση αλλά και τον διαμοιρασμό των αρχείων μεταξύ των συσκευών.


Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου τύπου δικτύου είναι το οικιακό δίκτυο του σπιτιού μας.


Τα δίκτυα επίσης ταξινομούνται και με βάση ορισμένους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που θα σας αναλύσουμε παρακάτω:


Τοπικά δίκτυα


Πρόκειται για δίκτυα που συνδέουν υπολογιστές σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, οι οποίες για παράδειγμα μπορεί να είναι από μερικά μέτρα, δηλαδή σε δύο διπλανά δωμάτια, ή ακόμα και μερικά χιλιόμετρα. Τέτοια δίκτυα χρησιμοποιούνται για να συνδέουν προσωπικούς υπολογιστές ή σταθμούς εργασίας με εταιρικούς υπολογιστές, σε διάφορα ιδρύματα, όπως πανεπιστήμια, εταιρείες ή ακόμα και ολόκληρες βιομηχανικές μονάδες μεταξύ τους. Αυτά τα δίκτυα λοιπόν ονομάζονται Τοπικά Δίκτυα ή αλλιώς LANs(Local Area Networks).


Μητροπολιτικά Δίκτυα


Τα Μητροπολιτικά Δίκτυα ή αλλιώς MANs(Metropolitan Area Networks), είναι τα δίκτυα εκείνα τα οποία σε πιο ευρεία περιοχή μπορούν να διασυνδέσουν από τα διαφορετικά γραφεία μέσα σε διαφορετικά κτήρια μία εταιρείες όλες τις δικτυακές συσκευές μεταξύ τους, ως και σε επίπεδο μίας ολόκληρης πόλης.


Ευρείας Περιοχής


Τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής ή αλλιώς WANs(Wide Area Networks), είναι τα δίκτυα εκείνα τα οποία είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να καλύψουν με την διασύνδεσή τους μία ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, ή γεωγραφικές περιοχές στην ίδια ήπειρο, για παράδειγμα την σύνδεση μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων πόλεων μεταξύ τους ή ακόμα και μία ολόκληρη ήπειρο. Καθώς επίσης έχουν την δυνατότητα να συνδέσουν ακόμη και περισσότερα από ένα τοπικά δίκτυα το ένα με το άλλο μεταξύ τους αλλά καθώς επίσης και ολόκληρες ομάδες τοπικών δικτύων μεταξύ τους.


Τα περισσότερα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής, για την διασύνδεσή τους χρησιμοποιούν συνήθως, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ή τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.


Διαδίκτυα


Τα Διαδίκτυα είναι τα δίκτυα ευρείας περιοχής εκείνα τα οποία καλύπτουν ολόκληρε γεωγραφικές περιοχής ανάμεσα σε μία ή περισσότερες ηπείρους, και η δουλειά τους είναι να διασυνδέουν όλα τα επί μέρους δίκτυα. Σε ένα διαδίκτυο μπορεί να είναι συνδεδεμένοι υπολογιστές που χρησιμοποιούν διαφορετικό λειτουργικό σύστημα από τους υπόλοιπους αλλά καθώς επίσης και δίκτυα τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες το καθένα. Το πιο γνωστό αλλά καθώς επίσης και το πιο διαδεδομένο διαδίκτυο σε όλον τον κόσμο είαι το «Internet».

Related Posts

See All
Post: Blog2 Post
contact-us-4193637_960_720.jpg
Contact Us
  • facebook-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
  • email-icon

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας! Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page